Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Θεραπεύοντας το παρελθόν, Chris Prentiss


      Δεν έχουμε μάθει πως να γυρνάμε το χρόνο πίσω και να αναιρούμε ή να αλλάζουμε γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν. Μπορούμε ωστόσο να αλλάξουμε τα συναισθήματά μας για τα γεγονότα αυτά, έτσι ώστε να πάψουν να μας τυραννούν στο παρόν και να υπονομεύουν το “τώρα”.
      Όλοι μας κουβαλάμε ένα οδυνηρό φορτίο από το παρελθόν μας: προσβολές, εσκεμμένα ανομήματα σε βάρος μας, ραγισμένες καρδιές, πληγωμένα αισθήματα, αναμνήσεις από άτομα που μας εξαπάτησαν, μας είπαν ψέματα ή που μας πρόδωσαν, γεγονότα που μας πόνεσαν, χαμένες ευκαιρίες, φαινομενικά λανθασμένες επιλογές, χαμένα αντικείμενα, πράγματα που κάναμε ή δεν κάναμε, παρανοήσεις που μας προκάλεσαν οδύνη ή που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουμε φίλους, πράγματα που κάναμε και που πλήγωσαν ή απογοήτευσαν άλλους για τα οποία μετανιώσαμε – η λίστα δεν έχει τέλος. Το οδυνηρό αυτό φορτίο από το παρελθόν είναι ένα άχρηστο βάρος που χωρίς αυτό θα νιώθαμε πολύ καλύτερα.

      Θεραπεύοντας το παρελθόν ευτυχούμε στο παρόν.

      Πως μπορείς να θεραπεύσεις το παρελθόν; Φώτισε με τη νέα γνώση που απέκτησες τα γεγονότα απο το παρελθόν που σε πλήγωσαν. Δέξου την άποψη ό, τι και αν σου συνέβη στο παρελθόν τελικά αποδείχτηκε ή θα αποδειχτεί, επωφελές.
      Για να γνωρίσεις το μεγαλείο της ευτυχίας είναι βασικό να χρησιμοποιήσεις τη μνήμη σου για να επιστρέψεις στο παρελθόν, τότε που ήσουν παιδί. Στη συνέχεια, με αργό ρυθμό, φέρε στο νου σου και ζήσε κάθε εμπειρία από την αρχή - αυτή τη φορά, όμως, στην καρδιά και στον νου σου η έκβαση είναι θετική.
      Με αυτό τον τρόπο συγχωρείς τον εαυτό σου για τα πράγματα εκείνα που μετάνιωσες και τους άλλους για όσα σου έκαναν, αποδέχεσαι την ορθότητα όλων εκείνων των γεγονότων που νομιζες ότι δεν σε ωφέλησαν και επιπλέον αναγνωρίζεις ότι κάθε γεγονός τελικά σε βοήθησε ή θα σε βοηθήσει – ακόμα κι αν έγινε για να σε δυναμώσει ή για να σε διδάξει ένα μάθημα που χρειαζόσουν, ένα μάθημα που τώρα μπορείς να μοιραστείς με όσους βρίσκονται σε απόγνωση και πονούν. Αντιμετωπίζοντας τα γεγονότα εκείνα κατ' αυτό τον τρόπο, είναι σαν να κρατάς ένα μαγικό ραβδί το οποίο έχει τη δύναμη να μεταστοιχειώνει τον πόνο ή την μεταμέλειά σου σε αποδοχή, γαλήνη και ευτυχία.
  Όταν σκόπιμα τροφοδοτείς τη μνήμη σου με νέες πληροφορίες, αντιμετωπίζεις διαφορετικά τα παρελθόντα γεγονότα της ζωής σου, και αυτό, αντί να σε κάνει να νιώθεις πληγωμένος όταν αναλογίζεσαι το παρελθόν, σε γεμίζει με μεγαλύτερη χαρά.                        Έτσι, κάθε φορά που σου έρχεται στο νου ένα τέτοιο γεγονός χρησιμοποίησε τη νέα σου φιλοσοφία για να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι το γεγονός αποσκοπούσε στο να σε βοηθήσει.
      Υπενθύμισε επίσης στον ευατό σου να μην αισθάνεται άσχημα για όσα έγιναν αλλά να δεχτεί ότι το συγκεκριμένο γεγονός ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί σε εσένα αλλά και σε όλους τους άλλους τη δεδομένη στιγμή. Είναι δύσκολο και απαιτείται τεράστια επιμονή, όταν όμως δοκιμάσεις θα δεις ότι τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.
    Αν νιώθεις πρόθυμος να αφήσεις πίσω σου το παρελθόν και αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να πετάξει, το σίγουρο είναι ότι θα ευτυχήσεις. Είναι τεράστια η ανακούφιση όταν αφήνεις πίσω τόσο μεγάλα βάρη. Είναι σαν να απομακρύνεσαι απο ένα σωρό προβλήματα, τα οποία ποτέ ξανά δεν θα σε απασχολήσουν. Μπορείς να δεις τον εαυτό σου να το καταφέρνει; Να αφήνει πίσω του ζητήματα που ποτέ ξανά δεν θα τον αναστατώσουν; Όταν απαλλαγείς από το περίσσιο αυτό βάρος, θα βρεθείς να πετάς στα ύψη, ελαφρύς όπως ένα πούπουλο που το παρασύρει η αύρα, ευτυχισμένος στο αιώνιο παρόν. 

Απόσπασμα απ' το βιβλίο "Το Ζεν & η Τέχνη της Ευτυχίας' , Chris Prentiss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου