Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Προσκόλληση και Πόνος, Νταν Μίλμαν


“Αν δεν αποκτήσεις αυτό που επιθυμείς, υποφέρεις. Αν αποκτήσεις εκείνο που δεν θέλεις, υποφέρεις. Ακόμα και όταν αποκτήσεις ακριβώς ό, τι επιθυμείς, πάλι υποφέρεις γιατί δεν θα μπορέσεις να το κρατήσεις για πάντα. Το μυαλό σου είναι το πρόβλημά σου. Θέλει να είναι ελεύθερο από την αλλαγή, ελεύθερο από τον πόνο, ελεύθερο από τις υποχρεώσεις της ζωής και του θανάτου. Αλλά η αλλαγή είναι νόμος, και όσο και να προσποιηθείς, τούτη η πραγματικότητα δεν θα αλλάξει.”
“Σωκράτη, μπορείς να γίνεις πολύ καταθλιπτικός, το ξέρεις; Δεν νομίζω ότι πεινάω πια. Αν η ζωή είναι όλο θλίψη, τότε γιατί να μπει κανείς στον κόπο;”
“Η ζωή δεν είναι θλίψη. Εσύ θα υποφέρεις αντί να την χαρείς, έως ότου εγκαταλείψεις τις εξαρτήσεις του μυαλού σου και την αφήσεις να κυλήσει όπως έρχεται, ό, τι κι αν συμβεί.”

Ο Γεώργιος Γκουρτζίεφ, ένας μυστικιστής γεννημένος στην Αρμενία, είπε κάποτε: “Ο άνθρωπος μπορεί να παραιτηθεί από κάθε ευχαρίστηση, αλλά δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον πόνο του.” Ο Γκουρτζίεφ υποστήριζε ότι εξαιτίας ενός θεμελιώδους φόβου, προσκολλώμαστε στο οικείο και θέλουμε να αποφύγουμε την αλλαγή. Όταν τα πράγματα είναι άσχημα θέλουμε να αλλάξουν, τουλάχιστον κάποιες φορές – αλλά ακόμα και τότε, μερικοί έχουμε παραμείνει σε οδυνηρές ή προσβλητικές καταστάσεις διότι ήταν τουλάχιστον οικείες. Όπως λέει το ρητό: “Ο διάβολος που γνωρίζουμε είναι καλύτερος από τον διάβολο που δεν γνωρίζουμε.”
Οι περισσότεροι εξερευνητές μιας αχαρτογράφητης περιοχής έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι μεταξύ αυτού που υπήρξαν και αυτού που γίνονται. Η επιθυμία για ρίσκο είναι μέρος του ταξιδιού, όχι ανόητοι παλικαρισμοί, αλλά υπαρξιακά ή συναισθηματικά ρίσκα, η αντιμετώπιση ενός μεγάλου φόβου και η εύρεση της διάθεσης να παραιτηθούμε από αυτό που νομίζουμε πως είμαστε. Έτσι, η επιλογή του να γίνει κανείς ειρηνικός πολεμιστής απαιτεί και, με τη σειρά της, εξελίσσει ιδιότητες όπως το κουράγιο, η αφοσιώση και η αντοχή.
Όπως έγραψε ο Αγ. Αυγουστίνος: “Προσευχηθείτε, όχι για ελαφρύτερο φορτίο, αλλά για δυνατότερους ώμους.”

Απόσπασμα από το βιβλίο: "Η Σοφία του Ειρηνικού Πολεμιστή", Νταν Μίλμαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου