Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Παράδοση άνευ όρων, Eckhart Tolle

     Στη ζωή κάθε ανθρώπου, έρχεται μια στιγμή που επιδιώκει ανάπτυξη και επέκταση στο επίπεδο της μορφής. Αυτό συμβαίνει όταν πασχίζεις να ξεπεράσεις περιορισμούς όπως η σωματική αδυναμία ή η οικονομική ανεπάρκεια, όταν αποκτάς νέες δεξιότητες και γνώσεις ή, μέσω δημιουργικής δράσης, πετυχαίνεις να φέρεις σε τούτο τον κόσμο κάτι καινούριο, που εξυψώνει τη δική σου ζωή και τη ζωή των άλλων. Μπορεί να είναι ένα μουσικό κομμάτι ή ένα έργο τέχνης, ένα βιβλίο, μια υπηρεσία που παρέχεις, μια επιχείρηση ή οργανισμός που δημιουργείς ή στα οποία κάνεις μια σημαντική συνεισφορά.
     Όταν είσαι παρών, όταν η προσοχή σου είναι εστιασμένη στο Τώρα, αυτή η Παρουσία θα ρέει μέσα σε ότι κάνεις και θα το μεταμορφώνει. Θα υπάρχει ποιότητα και δύναμη σ' αυτό. Είσαι παρών όταν αυτό που κάνεις δεν είναι πρωταρχικά μέσο προς ένα σκοπό (χρήματα, γόητρο, νίκη), αλλά προσφέρει από μόνο του μια πληρότητα, όταν υπάρχει χαρά και ζωντάνια σ' αυτό που κάνεις. Και, φυσικά, δεν μπορείς να είσαι παρών αν δεν φιλιώσεις με την παρούσα στιγμή. Αυτή είναι η βάση για αποτελεσματική δράση, αμόλυντη από αρνητικότητα.
     Μορφή σημαίνει περιορισμός. Βρισκόμαστε εδώ όχι μόνο για να βιώσουμε περιορισμό, αλλά και για να αναπτυχθούμε σε συνειδητότητα υπερβαίνοντάς τον. Μερικοί περιορισμοί μπορούν να ξεπεραστούν σε εξωτερικό επίπεδο. Μπορεί να υπάρχουν άλλοι περιορισμοί στη ζωή σου με τους οποίους πρέπει να μάθεις να ζεις. Μπορούν να ξεπεραστούν μόνο εσωτερικά. Όλοι θα τους συναντήσουν αργά ή γρήγορα. Αυτοί οι περιορισμοί ή σε κρατάνε παγιδευμένο σε εγωική αντίδραση, πράγμα που σημαίνει έντονη δυστυχία, ή υψώνεσαι πάνω απ' αυτούς με παράδοση άνευ όρων σ' αυτό που υπάρχει. Για να διδάξουν αυτό υπάρχουν. Η παράδοση στην κατάσταση συνειδητότητας ανοίγει μια κατακόρυφη διάσταση στη ζωή σου, τη διάσταση του βάθους. Κάτι θα έρθει τότε από αυτή τη διάσταση στον κόσμο, κάτι άπειρης αξίας, που διαφορετικά θα είχε παραμείνει άδηλο. Μερικοί άνθρωποι που παραδόθηκαν σε σοβαρούς περιορισμούς γίνονται θεραπευτές ή πνευματικοί διδάσκαλοι. Άλλοι εργάζονται ανιδιοτελώς για να μειώσουν την ανθρώπινη οδύνη ή φέρνουν κάποιο δημιουργικό δώρο σ' αυτό τον κόσμο.

Απόσπασμα απ' το βιβλίο "Για Μια Νέα Ζωή", του Eckhart Tolle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου