Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Η εξάρτηση ως ασθένεια.

Εξάρτηση σημαίνει δειλία στις νέες εμπειρίες. Όποιος κατανοεί τη ζωή του ως ταξίδι και βρίσκεται καθ' οδόν, είναι αναζητητής, όχι εξαρτημένος. Για να γνωρίσεις τον εαυτό σου ως αναζητητή, πρέπει να ομολογήσεις ότι δεν έχεις πατρίδα. Όποιος πιστεύει σε δεσμούς έχει ήδη γίνει εξαρτημένος. Όλοι έχουμε τις ουσίες μας, που κάθε τόσο αναισθητοποιούν την ψυχή μας. Το πρόβλημα δεν είναι η ουσία από την οποία εξαρτιόμαστε, αλλά η τεμπελιά μας στην αναζήτηση. Παρακάτω θα περιγραφούν σύντομα μόνο εκείνες οι ουσίες, που γενικά θεωρούνται παθολογικές:

Βουλιμία
Ζω σημαίνει μαθαίνω. Η συνεχής ανάληψη του νέου οδηγεί στην διεύρυνση της συνείδησης. Μπορούμε να υποκαταστήσουμε την "πνευματική" με "υλική" τροφή, αλλά αυτή η ενσωμάτωση οδηγεί μόνον στη "σωματική διεύρυνση". Αν η πείνα για ζωή δεν χορτάσει με εμπειρία, βυθίζεται στο σώμα και γίνεται αντιληπτή ως πείνα αχόρταγη, γιατί το εσωτερικό κενό δεν μπορεί να αναπληρωθεί με φαγητό. Ο λαίμαργος βιώνει την αγάπη μόνον στο σώμα, μια και δεν το κατορθώνει στη συνείδησή του. Ποθεί την αγάπη, αλλά δεν ανοίγει τα όριά του Εγώ του, παρά μόνον το στόμα, καταβροχθίζοντας τα πάντα. Το αποτέλεσμα ονομάζεται παχυσαρκία της στενοχώριας. Ο λαίμαργος αναζητά την αγάπη, την επιβεβαίωση, την ανταμοιβή - δυστυχώς σε λανθασμένο επίπεδο.

Αλκοολισμός
Ο αλκοολικός ποθεί έναν κόσμο χωρίς συγκρούσεις, λυτρωμένο. Ο στόχος δεν είναι λανθασμένος, αλλά η επίτευξή του γίνεται αποφεύγοντας τις συγκρούσεις και τα προβλήματα. Δεν είναι πρόθυμος να μπει ενσυνείδητα στη γεμάτη συγκρούσεις ζωή και να λυτρωθεί με προσπάθεια. Ναρκώνει τις συγκρούσεις και τα προβλήματα και προσποιείται μέσω του οινοπνεύματος ότι βρίσκεται σε λυτρωμένο κόσμο. Συνήθως ο αλκοολικός αναζητά καιτην εγγύτητα με άλλους. Το οινόπνευμα διαμορφώνει ένα είδος καρικατούρας της εγγύτητας, ρίχνοντας τα τείχη και τα εμπόδια και δημιουργώντας (με το τσούγκρισμα των ποτηριών) μια επιφανειακή αδελφοσύνη που στερείται βάθους και δέσμευσης. Το οινόπνευμα είναι προσπάθεια ικανοποιήσης της αναζήτησης ενός λυτρωμένου, χωρίς συγκρούσεις, αδελφικού κόσμου. Ό, τι στέκει ακόμα εμπόδιο στο ιδανικό αυτό, πρέπει να ξεπλυθεί.
Κάπνισμα
Το κάπνισμα σχετίζεται κυρίως με την αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες. Η αναπνοή έχει να κάνει με επικοινωνία, επαφές κι ελευθερία. Το κάπνισμα είναι προσπάθεια ερεθισμού και ικανοποίησης αυτών των τομέων. Το τσιγάρο γίνεται υποκατάστατο της γνήσιας επικοινωνίας και της γνήσιας ελευθερίας. Η διαφήμιση των τσιγάρων στοχεύει με επιτυχία σ' αυτές τις επιθυμίες του ανθρώπου: την ελευθερία του καουμπόι, την υπέρβαση κάθε περιορισμού στην πτήση, το ταξίδι σε χώρες μακρινές και την παρέα χαρούμενων ανθρώπων - όλοι αυτοί οι πόθοι του Εγώ χορταίνουν μ' ένα τσιγάρο. Όλες αυτές οι πραγματικές επιθυμίες υποκαθίστανται με ένα τσιγάρο που ο καπνός του θολώνει τους πραγματικούς στόχους.

Ναρκωτικά
Το χασίς έχει παρόμοια θεματική με του οινοπνεύματος. Φυγή από τα προβλήματα και τις συγκρούσεις και στροφή προς ευχάριστες καταστάσεις. Το χασίς αφαιρεί από τη ζωή τη "σκληρότητα" και την οξύτητα της μορφής. Όλα γίνονται ηπιότερα, οι προκλήσεις υποχωρούν.

Από το βιβλίο "Η Ασθένεια ως Πορεία της Ψυχής"  Τόρβαντ Ντέτλεφσεν, Ρύντιγκερ Ντάλκε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου