Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Πράξε ανάλογα με τις δυνάμεις σου, Dan Millman


Μερικές φορές, κάτι που φαίνεται να είναι αδυναμία μπορεί να γίνει μεγάλη δύναμη. Ας πάρουμε την περίπτωση του Ντέιβιντ Χένρι, ενός δεκάχρονου αγοριού που είχε χάσει τον αριστερό του βραχίονα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Παρά την αναπηρία του, αποφάσισε να μάθει τζούντο με έναν σενσέι, έναν ηλικιωμένο Ιάπωνα δάσκαλο του τζούντο.
Ο Ντέιβιντ σημείωνε μεγάλη πρόοδο, αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί, μετά από τρεις μήνες εκπαίδευσης, ο δάσκαλός του τον είχε μάθει μία και μόνη κίνηση. Ο σενσέι τού είπε: "Αυτή είναι η μοναδική κίνηση που θα σου διδάξω, Ντέιβιντ - είναι η μόνη κίνηση που θα χρειαστεί ποτέ να ξέρεις".
Αρκετούς μήνες αργότερα, ο Ντέιβιντ συμμετείχε στο πρώτο του τουρνουά, όπου χρησιμοποίησε επιδέξια τη μια του κίνηση και κέρδισε σε τρεις αγώνες. Βρέθηκε στους τελικούς. Αυτή τη φορά, ο Ντέιβιντ τα βρήκε σκούρα. Ο αντίπαλός του ήταν πιο μεγαλόσωμος, πιο δυνατός και πιο έμπειρος. Όμως, όταν ο αντίπαλός του έκανε ένα κρίσιμο λάθος, ο Ντέιβιντ χρησιμοποίησε τη μία του κίνηση για να ακινητοποιήσει το άλλο αγόρι και να νικήσει στο τουρνουά.
Αργότερα, ο σενσέι του Ντέιβιντ του εξήγησε: "Νίκησες για δύο λόγους: πρώτον, έγινες σχεδόν τέλειος σε μία από τις πιο δύσκολες κινήσεις του τζούντο. Δεύτερον, η μόνη γνωστή άμυνα γι' αυτή την κίνηση, είναι να αρπάξει ο αντίπαλός σου τον αριστερό σου βραχίονα". Η αδυναμία του Ντέιβιντ είχε γίνει η μεγαλύτερή του δύναμη.

Απόσπασμα από το βιβλίο: "Ποιος είναι ο σκοπός σου;" Dan Millman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου