Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Τάι Τσι Τσουάν


Το Τάι Τσι Τσουάν είναι μια τέχνη δοκιμασμένη από το χρόνο που μας παρέχει τη δυνατότητα να εξασκούμε με ήπιο τρόπο το σώμα και το νου μέσω της ροής των ενεργειακών ρευμάτων. Βασίζεται στον έλεγχο της εσωτερικής ενέργειας σύμφωνα με τις αρχές του Ταό, ενώ η ομορφιά και η χάρη του, σαν πολεμική τέχνη, έχει περιγραφεί με τον όρο «ποίηση σε κίνηση».
 

Εσωτερική Δύναμη και Όχι Ωμή Βία
 
Η προσέγγιση της ανάπτυξης της δύναμης στο Τάι Τσι Τσουάν είναι εσωτερική με έμφαση στη νοητική δύναμη και την εσωτερική ροή της ενέργειας.

Στην εξωτερική προπόνηση η δύναμη που αναπτύσσεται συνήθως, εντοπίζεται και είναι εξειδικευμένη. Για παράδειγμα αν χτυπάτε τις παλάμες σας πάνω σε σάκο προπόνησης η κλοτσάτε τις κνήμες σας πάνω σε στύλους θα αναπτύξετε δύναμη εντοπισμένη στις παλάμες και τις κνήμες σας. Στο Τάι Τσι, η δύναμη που αναπτύσσεται είναι συνήθως ευέλικτη και διαθέσιμη για διαφορετικές χρήσεις. Αν όμως εμπλουτίσετε την νοητική σας δύναμη με διαλογισμό και την εσωτερική σας ενέργεια με την εξάσκηση στο Τσι Κουνγκ, θα αναπτύξετε εστίαση και καθαρότητα σκέψης ώστε να παρατηρείτε με ηρεμία τις κινήσεις του αντιπάλου σας. Η ενέργεια θα ρέει αρμονικά χαρίζοντας σας σωματική και συναισθηματική υγεία.

Στον κινεζικό πολιτισμό το ιδανικό άτομο είναι επιτυχημένο τόσο στις λόγιες όσο και τις πολεμικές τέχνες. Ο ίδιος ο Κουμφούκιος, ήταν άσσος στην ξιφασκία και την τοξοβολία. Το Τάι Τσι ικανοποιεί αυτό το ιδανικό και έτσι συχνά θεωρείται ως η πολεμική τέχνη των λογίων, οι οποίοι προτιμούν το Τάι Τσι, επειδή έχει χαρακτηριστικά όπως την καθαρότητα της σκέψης, τη χαλαρή διάθεση και την αντιπάθεια για ωμότητες.


Το Τάι Τσι Τσουάν ως Πολεμική Τέχνη


Είναι μια από τις ωραιότερες πολεμικές τέχνες του κόσμου και εξαιρετικά αποτελεσματική στην μάχη. Το εκπληκτικό είναι ότι για να αμυνθείτε από οποιαδήποτε μορφή επίθεσης, χρειάζεται να γνωρίζετε μερικές μόνο ακολουθίες κινήσεων. Είναι ένα πλήρες μαχητικό σύστημα που καλύπτει όλες τις κατηγορίες επίθεσης. Το Ται Τσι δεν προέρχεται από πολέμαρχους, αλλά από ταοϊστές διδασκάλους.

Απρόσμενο όμως, είναι το γεγονός ότι, η φύση της εκπαίδευσης αναπτύσσει μια ήρεμη διάθεση και κατανόηση για τους αντιπάλους.

Η βασική στρατηγική, είναι να κυλάει κάποιος με τις κινήσεις του αντιπάλου και όχι να πηγαίνει κόντρα σε αυτές.

Ο μαθητής αυτής της τέχνης πρέπει να παραμένει ήρεμος και χαλαρός στη μάχη εφόσον η δύναμη του χτυπήματος του δεν είναι μηχανική αλλά προέρχεται από την εσωτερική ροή της ενέργειας.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό αξίωμα του Ταί Τσι, που βασίζεται στο Ταό Τε Τσιγκ, είναι η «μαλακότητά του» που συνδέεται με την στρατηγική αρχή ότι «το μαλακό υπερισχύει του σκληρού». Τίποτα δεν είναι πιο μαλακό από το νερό. 'Όσα σκληρά αντικείμενα βρεθούν στον δρόμο του θα νικηθούν από το νερό.

Στα Ταοϊστικά κείμενα ο όρος «νερό» συμβολίζει χαρακτηριστικά τη ροή και το άπλωμα. Έτσι οι κινήσεις του Τάι Τσι κυλούν και απλώνονται σαν νερό. Όταν επιτίθεται ο αντίπαλος, αφήνουν τις κινήσεις τους να κυλήσουν μαζί ή πάνω από την επίθεση. Όπως το νερό που κυλά, η κίνησή τους συνεχίζεται αρμονικά χωρίς διακοπή. Κάποιος αντίπαλος μπορεί να κάνει δέκα διαφορετικές κινήσεις άλλα ένας αγωνιζόμενος του Τάι Τσι θα κάνει μόνο μία. Αυτή η κίνηση όμως κυλά ασταμάτητα και τελικά κατακλύζει τον αντίπαλο.

Αυτή η ιδέα της ροής και του απλώματος του νερού είναι θεμελιώδης για την προαγωγή της υγείας γιατί σχετίζεται με την αρμονική ροή της ενέργειας.


Τάι Τσι και Πνευματική Ανάπτυξη

 
Το Ται Τσι Τσουάν συνδέεται άμεσα με την Ταοϊστική καλλιέργεια, γεγονός που ανυψώνει την τέχνη, πολύ πέρα από το επίπεδο των συνηθισμένων αγωνιστικών αθλημάτων. Η πνευματική ανάπτυξη που επιτυγχάνεται δεν είναι θρησκευτική αφού δεν περιλαμβάνει δόγματα και λατρεία.

«Η αξία του Ταί Tσι για τον σύγχρονο άνθρωπο είναι να φτιάξει ένα άνθρωπο παγκόσμιο σε μια κοινωνία που είναι παγκόσμια. Χωρίς φλυαρίες, χωρίς προπαγάνδα, χωρίς τίποτε, κάτι δημιουργείται σε ένα επίπεδο πολύ σημαντικό, στο υπόβαθρο στης συνείδησης. Με άσκηση καθαρά σωματική αλλάζει το επίπεδο της συνείδησης».

Το Τάι Τσι επιδρά σταδιακά στην ψυχολογική συμπεριφορά του ατόμου οδηγώντας σε μια άμεση ολική αίσθηση του σώματος και του περιβάλλοντος.

«Καθώς αισθάνεσαι τον εαυτό σου, αρχίζεις να χάνεις το διαχωρισμό μέσα και έξω. Βλέπεις πάντοτε μορφές, κινήσεις αλλά δεν είναι πια κατακερματισμένες».

Με την άσκηση, ο παλμός του χώρου και της ζωής γίνεται ένα με τον παλμό της αναπνοής, της καρδιάς, του αίματος ενώ η ενέργεια κυκλοφορεί γύρω από έναν κεντρικό άξονα. Με την αναπνοή όλα τα κύτταρα δουλεύουν σπειροειδώς από τα άκρα προς το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αποκτάται μια αίσθηση αρμονίας, ενότητας, εμπιστοσύνης στη ζωή και συμμετοχή στην συγχρονικότητα της δημιουργίας που συμβαίνει κάθε στιγμή. «Έτσι η Δημιουργία, δηλαδή η Θεότης, γίνεται απτή».

Η Ταοιστική καλλιέργεια ολοκληρώνεται μέσα σε τρία στάδια:

Η καλλιέργεια του Τζινγκ (ουσία) ώστε να γίνει Τσι (Ενέργεια).

Η καλλιέργεια του Τσι για να γίνει Σεν (Πνεύμα).

Η καλλιέργεια του Σεν για να επιστρέψει στο Σύμπαν.

Το Τσι Κουνγκ είναι η γέφυρα που οδηγεί από το Υλικό (Τζινγκ) στο Πνευματικό (Σεν)

Εντυπωσιακό είναι πως σε ένα πολύ προχωρημένο επίπεδο στην φόρμα του Βουτάνγκ Τάι Τσι Τσουάν, οι κινήσεις του σώματος δεν προκαλούνται από τους μυώνες, αλλά από την ενέργεια που κυλάει, η οποία κατευθύνεται από το νου. Αυτό είναι το υπερβατικό επίπεδο του Τάι Τσι Τσουάν.

Κια ακόμη σε ένα ανώτερο επίπεδο, «όταν αφυπνιστείτε ξαφνικά στη μεγάλη κοσμική αλήθεια ότι, δεν έχετε υλικό σώμα, αλλά στη πραγματικότητα είστε μια απεριόριστη ροή ενέργειας που βρίσκεται σε ενότητα με την ενέργεια του σύμπαντος, θα έχετε επιτύχει τον υψηλότερο στόχο του Τάι Τσι Τσουάν».

Στόχος του Τάι Τσι είναι να ρίξουμε ματιές σε κοσμικές αλήθειες και τελικά να βιώσουμε άμεσα την απόλυτη πραγματικότητα που είναι η επίτευξη του Ταό ή η επιστροφή στο μεγάλο Κενό. Με άλλα λόγια η επίτευξη της Φώτισης, της βουδικής φύσης, η επιστροφή στο Θεό ή η ένωση με το Απόλυτο.


«Διαχώρισε το πραγματικό από το φαινομενικό.
Έλεγξε την αναπνοή.
Χρησιμοποίησε το μυαλό και όχι την ωμή δύναμη.
Διατήρησε τον εαυτό σου ήρεμο και χαλαρό
κατά τη διάρκεια των πράξεών σου».

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Wonk Kiew Kit, Το Πλήρες Εγχειρίδιο του Τάι -Τσι –Τσουάν, εκδόσεις Ιάμβλιχος


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου