Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Προσκόλληση

Ξέρω είσαι ασφαλής εκεί
στα γνώριμα κορμιά
τα συρμάτινα χέρια που σ' αγγίζουνε.
Έχεις μάθει πια να ζεις
με τις γρατζουνιές σου.
Αποσύρεσαι για λίγο, γλύφεις τις πληγές σου
και μετά πάλι απ' την αρχή.
Ξέρω φοβάσαι αυτό που δεν ξέρεις.
Η άγνοια του "μπροστά" σε παραμονεύει
κι εσύ το κοιτάς καχύποπτα...
Σ' αρέσει, σ' αρέσει αυτό το παιχνίδι
του να πληγώνεσαι.
Οι ίδιες και ίδιες γρατζουνιές,
στα ίδια και ίδια σημεία.
Ξέρω είσαι ασφαλής εκεί,
στα ίδια χαμόγελα, στην προσωρινή ευτυχία...
Ξέρω...  ατρόμητη δεν είμαι...

© Κρυσταλένια ©

Λευκό μου γιασεμί...

Εκεί... στην αυλή του σπιτιού σου να φυτέψεις γιασεμιά.
Να ντύσουν το φράχτη, να κρύβονται τα πουλιά.
Κι όποτε ανθίζουν, εγώ θα ‘ρχομαι…
Θα σου δίνω ένα τρυφερό φιλί και...
θα λούζομαι στις μυρωδιές τους, θα ντύνομαι στο λευκό τους!






Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Προσδοκία

Η προσδοκία σου είναι αυτή που πονάει. Αυτό το ανήλεο περίμενε. Περίμενε να σου χαμογελάσει, περίμενε να σ' αγγίξει, περίμενε. Άλλη προσδοκία δεν υπάρχει παρά αυτό το αχόρταγο περίμενε. Το βράδυ περίμενε, το πρωί περίμενε. Η ζωή σου ένα Περίμενε. Σκιάχτρο σε άγονο χωράφι.  Φορώντας μοναχά μια προσδοκία. Να πονάς και να υπομένεις και συνέχεια να περιμένεις... 

                                                          
                                    κι αν δεν ...    η προσδοκία σου είναι αυτή που πονάει.



Στη μέση...

Πως να πω πως σ' έχασα
αφού στη σκιά μου κρύβεσαι, περιμένοντας το φως.
Πως να πω πως σ' έχω
αφού είσαι το φως μου, και ψάχνεις τη σκιά.
Είμαι καταδικασμένη... σε παιχνίδι διπλό.
Παίζω και κερδίζοντας χάνω.
Και δάκρυ πως να τρέξει
αφού στο χαμόγελο θα πνιγεί.
Και χαμόγελο πως να σου δώσω
αφού στο δάκρυ θα σβηστεί.
Γι' αυτό κι εγώ στέκομαι εκεί... Κάπου στη μέση.
Κι ας με κατηγορείς πως δεν νοιώθω.
Δεν έχεις καταλάβει
πόσο πονάει η χαρά και πόσο χαίρεται ο πόνος.
Κοίτα με κι ίσως με καταλάβεις...
Κάπου εκεί στη μέση θα 'μαι.
© Κρυσταλένια ©

Η εξάρτηση ως ασθένεια.

Εξάρτηση σημαίνει δειλία στις νέες εμπειρίες. Όποιος κατανοεί τη ζωή του ως ταξίδι και βρίσκεται καθ' οδόν, είναι αναζητητής, όχι εξαρτημένος. Για να γνωρίσεις τον εαυτό σου ως αναζητητή, πρέπει να ομολογήσεις ότι δεν έχεις πατρίδα. Όποιος πιστεύει σε δεσμούς έχει ήδη γίνει εξαρτημένος. Όλοι έχουμε τις ουσίες μας, που κάθε τόσο αναισθητοποιούν την ψυχή μας. Το πρόβλημα δεν είναι η ουσία από την οποία εξαρτιόμαστε, αλλά η τεμπελιά μας στην αναζήτηση. Παρακάτω θα περιγραφούν σύντομα μόνο εκείνες οι ουσίες, που γενικά θεωρούνται παθολογικές:

Βουλιμία
Ζω σημαίνει μαθαίνω. Η συνεχής ανάληψη του νέου οδηγεί στην διεύρυνση της συνείδησης. Μπορούμε να υποκαταστήσουμε την "πνευματική" με "υλική" τροφή, αλλά αυτή η ενσωμάτωση οδηγεί μόνον στη "σωματική διεύρυνση". Αν η πείνα για ζωή δεν χορτάσει με εμπειρία, βυθίζεται στο σώμα και γίνεται αντιληπτή ως πείνα αχόρταγη, γιατί το εσωτερικό κενό δεν μπορεί να αναπληρωθεί με φαγητό. Ο λαίμαργος βιώνει την αγάπη μόνον στο σώμα, μια και δεν το κατορθώνει στη συνείδησή του. Ποθεί την αγάπη, αλλά δεν ανοίγει τα όριά του Εγώ του, παρά μόνον το στόμα, καταβροχθίζοντας τα πάντα. Το αποτέλεσμα ονομάζεται παχυσαρκία της στενοχώριας. Ο λαίμαργος αναζητά την αγάπη, την επιβεβαίωση, την ανταμοιβή - δυστυχώς σε λανθασμένο επίπεδο.

Αλκοολισμός
Ο αλκοολικός ποθεί έναν κόσμο χωρίς συγκρούσεις, λυτρωμένο. Ο στόχος δεν είναι λανθασμένος, αλλά η επίτευξή του γίνεται αποφεύγοντας τις συγκρούσεις και τα προβλήματα. Δεν είναι πρόθυμος να μπει ενσυνείδητα στη γεμάτη συγκρούσεις ζωή και να λυτρωθεί με προσπάθεια. Ναρκώνει τις συγκρούσεις και τα προβλήματα και προσποιείται μέσω του οινοπνεύματος ότι βρίσκεται σε λυτρωμένο κόσμο. Συνήθως ο αλκοολικός αναζητά καιτην εγγύτητα με άλλους. Το οινόπνευμα διαμορφώνει ένα είδος καρικατούρας της εγγύτητας, ρίχνοντας τα τείχη και τα εμπόδια και δημιουργώντας (με το τσούγκρισμα των ποτηριών) μια επιφανειακή αδελφοσύνη που στερείται βάθους και δέσμευσης. Το οινόπνευμα είναι προσπάθεια ικανοποιήσης της αναζήτησης ενός λυτρωμένου, χωρίς συγκρούσεις, αδελφικού κόσμου. Ό, τι στέκει ακόμα εμπόδιο στο ιδανικό αυτό, πρέπει να ξεπλυθεί.
Κάπνισμα
Το κάπνισμα σχετίζεται κυρίως με την αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες. Η αναπνοή έχει να κάνει με επικοινωνία, επαφές κι ελευθερία. Το κάπνισμα είναι προσπάθεια ερεθισμού και ικανοποίησης αυτών των τομέων. Το τσιγάρο γίνεται υποκατάστατο της γνήσιας επικοινωνίας και της γνήσιας ελευθερίας. Η διαφήμιση των τσιγάρων στοχεύει με επιτυχία σ' αυτές τις επιθυμίες του ανθρώπου: την ελευθερία του καουμπόι, την υπέρβαση κάθε περιορισμού στην πτήση, το ταξίδι σε χώρες μακρινές και την παρέα χαρούμενων ανθρώπων - όλοι αυτοί οι πόθοι του Εγώ χορταίνουν μ' ένα τσιγάρο. Όλες αυτές οι πραγματικές επιθυμίες υποκαθίστανται με ένα τσιγάρο που ο καπνός του θολώνει τους πραγματικούς στόχους.

Ναρκωτικά
Το χασίς έχει παρόμοια θεματική με του οινοπνεύματος. Φυγή από τα προβλήματα και τις συγκρούσεις και στροφή προς ευχάριστες καταστάσεις. Το χασίς αφαιρεί από τη ζωή τη "σκληρότητα" και την οξύτητα της μορφής. Όλα γίνονται ηπιότερα, οι προκλήσεις υποχωρούν.

Από το βιβλίο "Η Ασθένεια ως Πορεία της Ψυχής"  Τόρβαντ Ντέτλεφσεν, Ρύντιγκερ Ντάλκε

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Η επιστήμη των δύο αρχών. Omraam Mikhael Aivanhov


        Η φύση έβαλε σε κάθε ον το ένστικτο να φοβάται τη μοναξιά σαν κάτι το δυσβάστακτο, το φοβερό. Και βέβαια, είναι φυσικό, πρέπει όμως να γνωρίζετε την καλύτερη μέθοδο για να ξεφύγετε από τη μοναξιά. Πόσοι άνδρες και γυναίκες είναι που δεν έχουν λύσει αυτό το πρόβλημα! Θα ‘θελαν να είχαν ένα σύντροφο για να τραγουδάνε ντουέτο, καθώς όμως δεν τον βρίσκουν,  είναι δυστυχισμένοι.
            Η φύση έχει κάνει τους ανθρώπους κατά τέτοιο τρόπο που έχουν, όλοι τους, ανάγκη από τρυφερότητα, γλυκύτητα, ανάγκη να κάνουν ανταλλαγές. Είναι μια παγκόσμια ανάγκη, κανείς δεν μπορεί ν’ αμφιβάλλει γι’ αυτό ή να έχει οποιαδήποτε αντίρρηση. Πρέπει όμως να ξέρετε ότι όταν αναζητάτε τις φυσικές, τις χειροπιαστές εκδηλώσεις της αγάπης, εξαρτάστε από το άτομο που πρέπει να σας τις προσφέρει, δεν είστε πια ελεύθερος και από αυτό ξεκινούν πολλές θλίψεις και απογοητεύσεις. Γιατί δεν εξαρτώνται όλα από σας και για να αποκτήσετε την εύνοια του συντρόφου, υποχρεώνεστε να κάνετε ορισμένους συμβιβασμούς, ορισμένες θυσίες που συχνά θα ‘ταν καλύτερα να μην είχατε κάνει.
            Ας πάρουμε την περίπτωση μιας νέας κοπέλας: έχει ανάγκη τρυφερότητας, κι έτσι γρήγορα, χωρίς να σκεφτεί, χωρίς να παρατηρήσει βαθιά το χαρακτήρα του αγοριού που της αρέσει, το διαλέγει και παντρεύονται. Έτσι, για να ικανοποιήσει την ανάγκη που αισθάνεται, είναι υποχρεωμένη να δεχτεί όλα τα υπόλοιπα που έχει το αγόρι: το χαρακτήρα του, τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του, που ίσως είναι χονδροειδή και με τα οποία δεν συμφωνεί πάντοτε. Φυσικά, της δίνει κάτι, όμως εξαιτίας αυτού του κάτι είναι υποχρεωμένη να υπομένει όλα τ’ άλλα. Και έτσι είναι για όλα τ’ αγόρια και για όλα τα κορίτσια: για να έχουν ορισμένες αισθήσεις, μερικά ψίχουλα χαράς, ευτυχίας, είναι υποχρεωμένα να υφίστανται όλων των ειδών τις αντιξοότητες. Και στη συνέχεια, όλη τους τη ζωή παραπονιούνται, είναι δυστυχισμένα, δεν ξέρουν τι να κάνουν και μερικές φορές, μάλιστα, για να μπορέσουν ν’ αποφύγουν αυτή την κατάσταση, παραβιάζουν πολλούς νόμους. Ε ναι, αυτή είναι μια θλιβερή πραγματικότητα! Για να έχουν μια μικρή ικανοποίηση, όλοι χώνονται μέσα σε αδιέξοδα μπερδέματα. Ικανοποιούν μια ανάγκη, και εξαιτίας αυτής της ανάγκης θυσιάζουν όλα τ’ άλλα. Επειδή έχουν ανάγκη από μερικά ψίχουλα είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν όλες τις βρωμιές, όλες τις παραμορφώσεις εκείνου από τον οποίο θέλουν να δεχτούν αυτά τα ψίχουλα!
            Γι’ αυτό δίνω την εξής συμβουλή στη νεολαία: μη βιάζεστε, μη σπεύδετε να χαλάσετε τη ζωή σας με τον πρώτο τυχόντα. Μελετήστε, προσπαθήστε να δείτε καθαρά πάνω σ’ αυτό το θέμα. Όμως, πριν απ’ όλα, ασχοληθείτε για να δείτε αν αυτό το άτομο είναι αληθινά προετοιμασμένο για να κάνει μια εργασία μαζί σας και να βαδίσει στο ίδιο μονοπάτι, διαφορετικά θα περάσετε τη ζωή σας καταστρέφοντας ο ένας τον άλλο. Εξετάστε καλά αν είστε και οι δυο σε τέλεια αρμονία και στα τρία επίπεδα, φυσικό, συναισθηματικό, νοητικό, ή αν υποκύπτετε μόνο στη φυσική έλξη. Αν, πάνω σε σημαντικά θέματα, ο σύντροφός σας κι εσείς έχετε διαφορετικές απόψεις, μην πείτε: «Ω! Αυτό δεν έχει καμιά σημασία, με τον καιρό θα καταλάβουμε ο ένας τον άλλο, θα τα τακτοποιήσουμε.» Θα συμβεί εντελώς το αντίθετο. Ύστερ’ από λίγο καιρό, όταν θα έχετε κουραστεί από ορισμένες ηδονές και όταν το συναίσθημα, με τη σειρά του, θα έχει εξασθενήσει, θ’ αντιληφθείτε ότι οι ιδέες σας, οι επιθυμίες σας, οι προτιμήσεις σας είναι πολύ διαφορετικές και τότε να οι καβγάδες, να οι συγκρούσεις, να οι χωρισμοί. Η συμφωνία στο επίπεδο των ιδεών και των προτιμήσεων είναι μεγάλης σημασίας. Η φυσική έλξη, ακόμα και με λίγη αγάπη, δεν αρκεί: χορταίνει κανείς γρήγορα, αναισθητοποιείται γρήγορα. Και μόνο επειδή η νοημοσύνη τους είναι φτωχή και δεν μπορούν να κρατήσουν με τον άλλο μια ενδιαφέρουσα συνομιλία, πάντοτε ανανεωμένη, οι ερωτευμένοι στο τέλος πλήττουν ο ένας δίπλα στον άλλο.
            Υπάρχουν άτομα που δεν αγαπιούνται σωματικά αλλά λατρεύουν ο ένας τον άλλο,  έχουν πάντοτε χίλια πράγματα να πουν, να εξηγήσουν, να διηγηθούν, είναι θαυμάσιο! Το ιδανικό είναι να υπάρχει μια συμφωνία μέσα στα τρία επίπεδα. Δηλαδή, στο φυσικό επίπεδο να αισθάνονται αμοιβαία μια ορισμένη έλξη, στη συνέχεια χρειάζεται μια συμφωνία στον τομέα των συναισθημάτων και των προτιμήσεων, γιατί αν ο ένας προτιμάει το θόρυβο και ο άλλος τη σιωπή ή στον ένα αρέσει να διαβάζει και στον άλλο να χορεύει, αν ο ένας θέλει να βγαίνει πάντοτε έξω και ο άλλος να μένει στο σπίτι, αυτό τελικά θα δημιουργήσει διαξιφισμούς. Τέλος, και αυτό είναι το πιο σπουδαίο, χρειάζεται μια μεγάλη σύμπνοια ιδεών, στόχων, ιδανικών. Αν αυτή η αρμονία υπάρχει και στα τρία επίπεδα, δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο, το πιο θαυμάσιο από την ένωση των δύο αυτών υπάρξεων, γιατί είναι μια αστείρευτη πηγή χαράς, ευτυχίας και κατανόησης.
            Δυστυχώς, τώρα, τα κορίτσια και τα αγόρια δεν έχουν όλα αυτά τα κριτήρια, είναι ελαφριοί οι νέοι, πολύ βιαστικοί, βασίζονται στο τυχαίο των συναντήσεων για να βρουν ένα σύντροφο. Φανταστείτε ένα σάκο γεμάτο φίδια, σαύρες, περιστέρια, κροκόδειλους, ποντίκια… Λένε: «Θα βάλω το χέρι μου εκεί και σίγουρα θα πιάσω ένα περιστέρι.» Όμως, καθώς δεν έχετε κοιτάξει μέσα στο σάκο, όταν βάλετε το χέρι, να μια οχιά που σας δαγκώνει. Θα πρέπει να είστε αφελείς για να πιστεύετε ότι, κατά τύχη, στα τυφλά, θα διαλέξετε ένα περιστέρι, ένα τρυγόνι ή ένα σκίουρο. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι η Θεία Πρόνοια είναι πάντα παρούσα για να χορηγεί προνόμια στους τυφλούς, για να τους βοηθάει και να τους σώζει. Καθόλου! Από πολύ μακριά, μόλις δει τους τυφλούς,  η Θεία Πρόνοια το βάζει στα πόδια και αφήνει το πεπρωμένο να ασχοληθεί μαζί τους’ και το πεπρωμένο, ξέρετε, έχει συμφέρον να τους κάνει να βάλουν τις φωνές. Αλλά αν η Θεία Πρόνοια δει δύο όντα που χρησιμοποιούν τα μάτια τους, λέει: «Α, μου αρέσει αυτό, θέλω να τους βοηθήσω!» Το πιο απίθανο είναι ότι ορισμένοι τυφλοί, παρ’ όλο που τους έχει ήδη δαγκώσει μια οχιά, ψάχνουν πάλι την ίδια οχιά για να τους δαγκώσει και για μια δεύτερη φορά ακόμα. Είδα έτσι μερικές γυναίκες, εξαιρετικά πεισματάρες, που έλεγαν: «Θέλω να ξαναρχίσω με τον ίδιο άνδρα, ίσως βελτιωθεί.» Μα ποιος είδε ποτέ μια οχιά ή έναν κροκόδειλο να βελτιώνεται;
Η φυσική έλξη είναι σημαντική, φυσικά, δεν είναι όμως το ουσιώδες. Πόσες φορές έχουμε δει ανθρώπους να λιώνουν από αγάπη και λίγο καιρό αργότερα να αηδιάζει ο ένας τον άλλο. Κι όμως, εξωτερικά σωματικά, δεν είχαν αλλάξει… Ένα αγόρι, παραδείγματος χάρη, παντρεύεται με μια πολύ χαριτωμένη κοπέλα, γοητευτική απ’ όλες τις απόψεις, τόσο που αυτός έχει χάσει το μυαλό του. Λίγο καιρό όμως αργότερα, αντιλαμβάνεται ότι είναι ανόητη, άπιστη, ιδιότροπη, κουτή και την αγαπάει όλο και λιγότερο, ακόμα και η ομορφιά της δεν μπορεί να του πει πια τίποτα, γιατί νοιώθει αηδιασμένος από την ασχήμια που αντιπροσωπεύει εσωτερικά.
            Και το αντίθετο, όμως, μπορεί επίσης να συμβεί. Ένα αγόρι γνωρίζει μια κοπέλα, όχι τόσο χαριτωμένη, όμως με τον καιρό θαμπώνεται από τη σοφία της, την καλοσύνη της, την υπομονή της, το πνεύμα της αυτοθυσίας της, και όλα αυτά τον κερδίζουν όλο και περισσότερο. Όλες οι άλλες ξεθωριάζουν σε σύγκριση με αυτή την κοπέλα η οποία, αρχικά, δεν τον τραβούσε. Γιατί εσωτερικά αυτή είναι ένα θαύμα: είναι πιστή, σταθερή, έντιμη, είναι πάντα δίπλα του για να τον παρηγορήσει, να δέσει τις πληγές του, να τον συμβουλεύσει. Λοιπόν, το φυσικό επίπεδο δεν υπολογίζεται πια γι’ αυτόν, τη λατρεύει, κι όταν την παρουσιάζει στους φίλους του, μπορεί οι άλλοι να τον λυπούνται ή να τον κριτικάρουν που βρήκε ένα κορίτσι με τόσο φτωχό παρουσιαστικό, αλλά αυτός σκέφτεται: «Α, οι δύστυχοι, δεν ξέρουν τι θησαυρός είναι η γυναίκα μου!»
            Συμβουλεύω, λοιπόν, τα αγόρια και τις κοπέλες που θέλουν να παντρευτούν να μην παίρνουν βιαστικές αποφάσεις, αλλά πρώτα να μελετήσουν τους νόμους της αγάπης. Κι όταν θα έχουν μάθει πως ν’ αγαπούν, πώς να προετοιμαστούν για ν’ αποκτήσουν παιδιά και να τα μορφώσουν, τότε θα μπορέσουν να αποφασίσουν. Αν όμως βιαστούν, τότε είναι που, οι φτωχοί, όταν θα έχουν έρθει τα παιδιά, όταν θα παρουσιαστούν οι δυσκολίες, οι αρρώστιες, θα βάλουν τις φωνές, θα τρελαθούν, θα τρέξουν στους γιατρούς, θα διαβάσουν βιβλία για να μορφωθούν, ενώ πριν διασκέδαζαν και έλεγαν: «Ω, έχουμε αρκετό καιρό, μετά θα τα βολέψουμε.» Όχι, πριν παντρευτούν ήταν που έπρεπε να μορφωθούν…
            Δεν πρέπει να βιάζεστε. Θα πείτε: «Μα σύντομα θα γεράσουμε!» Είναι καλύτερα να παντρευτείτε γέροι, αλλά να διαλέξετε σωστά. Γιατί να βιαστείτε; Για να γεράσετε νωρίτερα με το να υποφέρετε; Έχει συμβεί να δεχτώ ορισμένες γυναίκες τρία ή τέσσερα χρόνια μετά το γάμος τους: οι έγνοιες, οι θλίψεις τις είχαν τόσο γεράσει που δεν τις αναγνώριζα πια. Ενώ αν βρείτε τον Πρίγκιπα του παραμυθιού, ακόμα και στα γεράματά σας, διαμιάς θα ξανανιώσετε. Ναι, ακόμα και αν τον βρείτε στα ενενήντα σας, δεν πειράζει, θα ξαναγίνετε νέα όπως στα είκοσί σας!
            Στην πραγματικότητα, είτε το περιμένει κανείς είτε δεν το περιμένει, είτε ξέρει να διακρίνει είτε δεν ξέρει, ότι κι αν κάνει, όσο δεν θα είναι ο ίδιος έτοιμος όπως πρέπει, το να παντρευτεί θα είναι μια αποτυχία. Για να παντρευτεί κανείς πρέπει, τουλάχιστο, να έχει προετοιμαστεί. Ποιος θα σας δεχτεί αν δεν είστε προετοιμασμένοι; Θα πείτε: «Ναι, θέλω όμως να παντρευτώ μια πριγκίπισσα, μια βασίλισσα του ουρανού…» Και τι θα θελήσει αυτή από σένα; Όταν κανείς είναι αδύναμος, αμαθής, ανόητος, ανίκανος, δεν μπορεί παρά να βρει μια γυναίκα ίδια με αυτόν, ή, ίσως, μια γυναίκα εκθαμβωτική αλλά που δε θα ξέρει καν ούτε να εκφραστεί καθαρά, που δεν θα είναι ικανή να καταλάβει τον αγαπημένος της, να του δώσει κουράγιο, να τον ευχαριστήσει ή να τον παρηγορήσει. Γιατί υπολογίζει μόνο στο σώμα της. Ε λοιπόν, αυτός ο άνδρας θα τη βαρεθεί πολύ γρήγορα και θα την εγκαταλείψει, γιατί δεν μπορεί να του δώσει τίποτα το αιθέριο για την ψυχή του και για το πνεύμα του. Ακόμα κι αν αυτή η κοπέλα συναντήσει το πιο θαυμάσιο αγόρι, τότε θα είναι ακόμη περισσότερο δυστυχισμένη βλέποντας ότι δεν έχει τίποτα εσωτερικά να το ικανοποιήσει. Ίσως αυτός να έχει καλλιτεχνικές προτιμήσεις, πνευματικές, κι αυτή καμιά, λοιπόν θα υποφέρει με το να αισθάνεται ότι την ξεπερνά τόσο. Αν δεν έχετε κάνει τίποτα, ώστε να βρίσκεστε στο ύψος της κατάστασης, τότε είναι καλύτερα να μην πέσετε πάνω σ’ έναν πρίγκιπα ή σε μια πριγκίπισσα.
            Το πρώτο πράγμα είναι να προετοιμαστείτε για να είστε καθωσπρέπει σε οτιδήποτε κι αν συμβεί. Διαφορετικά, σας το λέω, ακόμα και με τις καλύτερες υπάρξεις δε θα πάτε καλά: θα σας εγκαταλείψουν γι άλλα όντα πιο έξυπνα, πιο προικισμένα, και δεν θα σας μείνει άλλο από το να κλαίτε. Λοιπόν, προετοιμαστείτε, κερδίστε πολλούς θησαυρούς, πολύτιμες πέτρες, δηλαδή ιδιότητες, ικανότητες για να μην μπορεί να σας φτάσει κανείς. Εκείνη τη στιγμή, γιατί να πάει να ψάξει κάποιον άλλο αλλού; Όμως δεν αναρωτιέστε ποτέ έτσι. Μια κοπέλα θέλει να κερδίσει εκείνο το αγόρι και με κόλπα το κατορθώνει. Καλά, πως όμως θα το κρατήσει; Να το ερώτημα. Αν δεν έχει κανέναν εσωτερικό πλούτο, δεν θα το κρατήσει για πολύ. Πρέπει, λοιπόν, να προετοιμαστείτε… επί σειρά ετών να προετοιμαστείτε. Θα πείτε: «Όμως περιμένοντας, θ’ αποκτήσω ρυτίδες…» Αυτό δεν πειράζει, θα έχετε ρυτίδες, ίσως εξωτερικά, όμως θα είστε τόσο όμορφη και τόσο νέα εσωτερικά που θα κρατήσετε τον πρίγκιπα κοντά σας!
            Προτού δεσμευτείτε με οποιαδήποτε ερωτική περιπέτεια, πάρτε τα κριτήρια της Επιστήμης των Μυστών. Είναι καλύτερα να περιμένετε, να έχετε υπομονή μέχρι να βρείτε μια ύπαρξη με την οποία θα είστε σε συμφωνία, μια ύπαρξη που θα σας συμπληρώνει απ’ όλες τις απόψεις, ακόμα και από τη μαγική. Λοιπόν, τότε μπορείτε να συνδεθείτε μαζί της, να παντρευτείτε και να κάνετε παιδιά. Αν δεν βρείτε αυτό το συμπληρωματικό ον, δεν αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε την περιπέτεια με οποιονδήποτε, γιατί αυτό θα σας κοστίσει πολύ ακριβά. Περιμένετε, ψάξτε κι όταν θα το συναντήσετε θα αισθανθείτε ότι όλα μέσα σας δονούνται σε συμφωνία με τον Ουρανό, θα βρεθείτε μέσα σε μια αγάπη που μόνο οι ποιητές μπόρεσαν να περιγράψουν. Όμως να πάτε τώρα να κάνετε δέκα, είκοσι, εκατό εμπειρίες, να ξοδευτείτε, να βρωμίσετε, να κατρακυλήσετε, είναι πραγματικά κρίμα. Αξίζει τον κόπο ν’ αρνηθείτε ακόμα και να προσπαθήσετε. Αν θέλει κανείς να βρει την αγάπη, πρέπει να είναι αληθινή αγάπη ή τίποτα!
            Ο γάμος, σας είπα, είναι μια αντανάκλαση του πιο μεγάλου μυστηρίου που γιορτάζεται επάνω, μεταξύ του Θεού και της συζύγου Του, της Φύσης, της Ίσιδας. Γι’ αυτό, ότι έκαναν οι άνθρωποι μέχρι τώρα, στα τυφλά, ασυνείδητα, είναι υποχρεωμένοι, από εδώ και στο εξής, να το κάνουν αντιλαμβανόμενοι όλο του το βάθος. Ο σύζυγος θα μάθει με ποιο τρόπο είναι δυνατό να φέρει στη γυναίκα του τις ιδιότητες του Ουράνιου Πατέρα, και η γυναίκα θα συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να φέρει στο σύζυγό της τις ιδιότητες της Ουράνιας Μητέρας. Κι έτσι, και οι δύο μαζί, με αυτή τη συνείδηση του να δίνουν και να φέρνουν ο ένας στον άλλο αντίστοιχα όλα αυτά τα οποία δεν έχουν, θ’ αγαπιούνται αιώνια. Κι ακόμα, όταν θα γεράσουν, θ’ αγαπιούνται περισσότερο απ’ ότι την πρώτη ημέρα του γάμου τους, γιατί δεν θα είναι πια η σάρκα, το σώμα που θ’ αγαπούν, αλλά η ψυχή, το πνεύμα. Τι πειράζει αν το σώμα θα είναι ρυτιδιασμένο, γερασμένο… Πίσω από αυτές τις ρυτίδες θα ακτινοβολεί μια θαυμάσια ψυχή. Και μια ψυχή δεν έχει αντίτιμο!  

           

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Ναυάγησα...


Δε σου κράτησα ποτέ κακία. Παράπονο μόνο…
Να ήξερες πόσες νύχτες προσπαθούσα με τη σκέψη μου να επικοινωνήσω μαζί σου…
Να σου στείλω ένα μήνυμα… Κι εσύ δεν άκουγες…
Ξέρεις, ο πονεμένος αποζητά τον ίσκιο ενός ανθρώπου,
για να καθήσει από κάτω, να κουρνιάσει και να κλάψει με την ησυχία του.
Ο πόνος θέλει μια σκέψη.
Ένα καταφύγιο για να καταλαγιάσει. Όταν δεν υπάρχει τίποτα γίνεται πιο σκληρός.
Πιο κοφτερός. Σε παίρνει το κατόπι κι όπου σε βρει σε μαχαιρώνει,
ώσπου να σε ρημάξει…
Μόνο οι πολύ δυνατοί, οι πολύ οχυρωμένοι τα βγάζουν πέρα.
Κι εγώ δεν ήμουν ποτέ τόσο δυνατή.
Και καθόλου οχυρωμένη.
Εσύ ήσουν πάντα ένας καλός καραβοκύρης.

Είχες πυξίδα…
Κρατούσες την ρότα σου σταθερή..
Άραξες το σκάφος σου σε απάνεμο λιμάνι..
Εγώ το δικό μου το βούλιαξα…
Ναυάγησα…
Ήρθα εδώ γιατί με πέταξαν τα κύματα…
Ταξίδευα σ’ ένα άγνωστο πέλαγος κι είχα τ’ αυτιά μου ανοιχτά μόνο για τις σειρήνες..
Όπου μου λεγαν πήγαινα…


                                                                                                  Αλκυόνη Παπαδάκη